vrijdag 17 april 2015

All you can(‘t) eat


U kent ze vast wel, die restaurants waar je je onder het motto All you can eat te buiten kunt gaan aan spare ribs of sushi. De ogen zijn vaak groter dan de maag – je begint vol goede moed met het aankruisen van heerlijkheden op de menukaart, om er na enkele rondes achter te komen dat je écht niet meer kunt. En dan heb je nog een gang of drie te gaan...
Dat gevoel te bezwijken onder een culinaire overdaad hadden de medewerkers van het Maritiem Museum de laatste weken ook. Voorafgaand aan de inrichting van de tentoonstelling “De wereld op je bord” stond de kamer van de projectleiders vol met de heerlijkste etenswaren. Etagères met petitfourtjes, bonbons, fruit en vruchten hadden de plaats ingenomen van ordners en dossiers, geduldig wachtend totdat ze een plaats zouden krijgen in de tentoonstelling.
Voedsel is bederfelijk en het zou te ver gaan om elke week nieuwe delicatessen op de tentoonstelling neer te zetten. Daar moest dus iets anders op worden gevonden. Voor dit soort dingen heb je speciale winkels waar je nepartikelen kunt kopen. Waar het assortiment niet in voorzag – zoals trossen bananen van 5 centimeter lengte, voor het model van de bananentransporteur – werd door onze modelrestaurator met behulp van een 3D-printer levensechte modelletjes gemaakt.

Om te zorgen dat het namaakvoedsel gedurende de looptijd van de tentoonstelling intact zou blijven, moest het een speciale behandeling ondergaan. Door ze in te smeren met een mengsel van kunsthars en lijm, verkregen ze de juiste hardheid om de verkennende vingers van nieuwsgierige bezoekers te kunnen weerstaan. “Zou dat echt zijn?” – Nou… nee dus!

“De wereld op je bord” – een familietentoonstelling om van te watertanden – is in het Maritiem Museum te zien tot september 2016.


En toen yours truly vanmorgen door de tentoonstelling liep om de foto's voor dit verhaaltje te maken, bleek dat de etagère met gebakjes en cacaoproducten niet geheel gevuld was. Zou er dan tóch een bezoeker voor de verleiding zijn bezweken...?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten