vrijdag 8 mei 2015

Leuvehaven in beeld (23)


Donderdag 7 mei 2015, 14.32 uur: Het voorjaar dient zich aan en het cruiseseizoen is inmiddels in volle gang. Langs de Wilhelminakade, net zichtbaar achter de rode Figeekraan, ligt het reusachtige m.s. ‘Royal Princess’. Vorige week deed het zusterschip ‘Regal Princess’ Rotterdam aan. Ook al zo’n reusachtig drijvend flatgebouw, waarop de Fincantieri-werf in ItaliĆ« het patent lijkt te hebben.
Na maanden van voorbereidingen gaat er deze maand dan toch het nodige gebeuren aan de Leuvehaven. De komende weken worden gevels en kozijnen vervangen, zodat de buitenzijde van het gebouw weer een frisse uitstraling krijgt. Het hoofdgebouw is bijna dertig jaar oud en de gevelbeplating heeft inmiddels zijn beste tijd wel gehad. Het Occupy-kamp dat op de voorgrond lijkt te zijn verrezen, is de opslagplaats voor de materialen van het bedrijf dat de gevelrenovatie gaat uitvoeren.

Ook het plein en de kade langs de Leuvehaven worden deze maand onder handen genomen. Tussen het hoofdgebouw en (voorheen) Het Havenmuseum gaapt een soort niemandsland, dat – ook door de lege kade – nogal desolaat aandoet. Daar gaat nu wat aan gebeuren. Een aantal grote objecten uit de collectie krijgen een nieuwe plaats; de getraliede fietsenstalling naast de vuurtoren verdwijnt en er komen bloembakken en picnick-gelegenheden langs de waterkant. In de haven zelf komt een aanlegsteiger voor gastenschepen, die voor wat levendigheid en afwisseling zullen zorgen. Grootse plannen dus, waarin helaas geen plaats meer is voor de tjalk ‘De Hoop’, die als sinds de late jaren tachtig op het trottoir naast het museum ligt. Beter bekend als de ”knopenboot” was het schip een vertrouwd decorstuk in het Leuvehavengebied. In de loop van mei zal het schip worden weggehaald en neemt de ‘Gruno’ de rol van knopenboot over. Kijk er nog maar eens goed naar als u er de komende weken langs loopt. Wij zullen het schip wel missen.

En dat geldt ook voor de gastheren en gastvrouwen, die het op een rustig zonnig moment er wel eens even van nemen: dolce far niente!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten