vrijdag 18 december 2009

Dank u, Sinterklaasje
De lamlendigheid die zich soms onwillekeurig van je meester maakt als de vrijdagmiddag vordert en het weekend nadert, kan het beste worden doorbroken door iets leuks. Rond Sinterklaas was dat de aankomst van een schilderij, dat bij veilinghuis Christie’s in Londen was gekocht. Het is geschilderd door de Engelse schilder Thomas Luny en stelt voor het opbrengen van een vloot van zeven VOC-schepen door de Engelsen bij Sint-Helena op 14 juni 1795.
Het vergt nogal wat administratieve toeren om een aankoop uit het buitenland naar Nederland te halen. Afgezien van de speciale douanevergunningen voor de invoer van "voorwerpen van opvoedkundige, culturele of wetenschappelijke aard" – zoals dat zo mooi in de vergunning wordt omschreven – moet de aankoop vooraf worden betaald. Boter bij de vis: als de betaling niet tijdig binnen is bij het veilinghuis, krijg je het schilderij ook niet mee. En internationaal betalingsverkeer kost wat meer tijd dan een binnenlandse betaling.
Maar die vrijdag was het dan zover: verpakt in een grote kist wordt het schilderij het depot binnengereden. Iedereen staat er met zijn neus bovenop als de kist opengaat en het schilderij wordt uitgepakt. Een eerste inspectie: het werk is vuil en op enkele plaatsen beschadigd. Ook de lijst is aan een opknapbeurt toe. Daarvoor bestaan er gelukkig gespecialiseerde restauratoren en als die schilderij en lijst onder handen hebben genomen, is het museum weer een mooi en veelzeggend stuk rijker!

Wie meer wil lezen over het schilderij: zie de website van het Maritiem Museum onder “Aanwinst” of kijk in Maritiem Digitaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten