woensdag 9 oktober 2013

Sex sells!


Een beroemd Duits dichter heeft eens gezegd dat in Nederland altijd alles vijftig jaar later gebeurt. De afgelopen weken moest ik daar wel eens aan denken als ik door de kantoorvleugel liep. Stapels Playboys op het ene bureau, een fotoalbum met pikante prentbriefkaarten op het andere, rondslingerende boeken met plaatjes die zelfs de meest libertijnse collega’s deden blozen, rondborstig scheepssier in het depot en op de achtergrond de stemmen van zeelieden die over hun erotische avonturen – en vooral die van hun collega’s – vertelden. Een “alles moet kunnen”-sfeer heerste in de burelen, alsof de vrije jaren zestig nu pas bij de Leuvehaven waren gearriveerd.
De opening van Sex and the Sea was aanstaande en dat zouden we weten ook. Jongstleden vrijdag was het zo ver. Een uitverkocht huis was getuige van een indrukwekkende opening, met een bedrogen zeemansvrouw, een modeshow door tweedejaars studenten van de Willem de Kooning-academie, stoere getatoeĆ«erde zeebonken, enkele collega’s in maritieme uitdossing en een paar body painted dames die wel heel in het bijzonder de aandacht trokken. Ongegeneerd kijken mocht, en dat liet het publiek zich geen tweemaal zeggen. Onder de klanken van dj Frau Rosenrot konden de genodigden vervolgens de tentoonstelling bekijken in aanwezigheid van regisseur Peter Greenaway en Saskia Boddeke, het echtpaar dat tekende voor het concept, de samenstelling en de inrichting van de tentoonstelling en voor de filmprojectie die het hart vormt van de expositie.
Naar de enthousiaste reacties te oordelen waren de gasten zeer onder de indruk. Een integer gemaakte tentoonstelling, die er om vraagt om nog eens rustig te worden bekeken. En dat moet u dan maar eens gauw komen doen!


Sex and the Sea by Greenaway/Boddeke is te zien tot en met 19 december 2014. Let op: alleen voor 16 jaar en ouder!
Zie ook de trailer (eveneens alleen voor 16+) op Youtube, te bereiken via de website van het museum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten