dinsdag 17 september 2013

Een memorabele opening


Het is toch werkelijk de goden verzoeken om een tentoonstelling “TE WATER!” te noemen en die in de herfst in de open lucht te openen. Daar zijn ze inmiddels in Krimpen aan den IJssel ook achter. Jongstleden donderdag werd in Streekmuseum Krimpenerwaard een expositie geopend over de geschiedenis van de scheepsbouw in Krimpen aan den IJssel. Krimpen kent een rijke traditie op het gebied van de scheepsbouw, van kleine vletjes en aken tot aan grote zeegaande schepen. Met de sluiting van de scheepswerf Van der Giessen de Noord in 2003 dreigde dit hoofdstuk in de plaatselijke geschiedenis bijna te worden afgesloten, maar sinds de heropening van de werf in 2006 onder de vlag van IHC Merwede blaast Krimpen aan den IJssel zijn partij op scheepsbouwkundig gebied weer dapper mee.
Redenen te over dus voor de Historische Kring Krimpen om samen met Streekmuseum Krimpenerwaard een tentoonstelling te organiseren over dit onderwerp. Het Maritiem Museum Rotterdam was uiteraard bereid om een aantal modellen en andere realia in bruikleen af te staan en onze vrijwilliger en oud-Van der Giessen-medewerker Joop de Haas, die nauw bij de voorbereidingen betrokken was, hield ons regelmatig op de hoogte van de vorderingen.

De opening van de expositie had zo veel belangstellenden getrokken dat de ontvangst en toespraken in de open lucht op het erf van de museumboerderij werden gehouden. Dat ging goed, tót het ogenblik dat de nog levende, maar hoogbejaarde nazaten van de Krimpense scheepsbouwers de openingshandeling zouden verrichten. De lucht betrok en terwijl een vertegenwoordigster van de Kunstkring Krimpen welgemoed aan haar toespraak begon, kwam de regen met bakken uit de hemel. De bui regende helemaal leeg, waarmee ook het hele gezelschap letterlijk "te water" ging. Binnen enkele ogenblikken was het bmuseumerf verlaten en zochten de gasten een veilig heenkomen onder de partytent, onder de overstek van de hooiberg en in de boerenschuur. De directrice van het museum liet zich niet kennen en ging rond met een dienblad met glazen, om toch eenieder van een drankje te voorzien. Het was de eerste keer dat ik de glazen voller terug zag gaan dan ze waren gekomen…

De tentoonstelling TE WATER! loopt tot en met zaterdag 16 november in Streekmuseum Krimpenerwaard, IJsseldijk 312, in Krimpen aan den IJssel. Ga vooral kijken, het museum is beslist de moeite waard. En neem vooral uw paraplu mee!

Meer weten? www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl en www.historischekringkrimpen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten