vrijdag 7 oktober 2016

Leuvehaven in beeld (40)


Donderdag 6 oktober, 14.30 uur: De ‘Wylde Swan’ maakt zich op voor het winterseizoen. Afgelopen week werden de stengen van de masten al door een mobiele kraan van boord getakeld en de bemanning is af en aan bezig met het schip winterklaar te maken.
Aan de gastensteiger ligt de ‘Berezina’, een rivier stoomsleper die meer dan een eeuw geleden in Hoogezand werd gebouwd en die inmiddels – in de woorden van de website – “is voorzien van moderne technologieën (whatever that may be) en een schone en efficiënte voortstuwing: een 120 pk Volkswagen TDI-motor als we de site mogen gelopen. Dat is een hele geruststelling, want – zoals we de laatste jaren hebben begrepen – is dit merk koploper op het gebied van milieuvriendelijke motoren.

Maar laten we niet te cynisch doen: de ‘Berezina’ is een hele stap vooruit op het gebied van milieuvriendelijk gemotoriseerd varen en zorgt voor een geringere belasting van het milieu dan het zeekasteel dat op de achtergrond aan de Wilhelminakade ligt afgemeerd. Overigens is het een schattig bootje; de zonnecollectoren op de zonnetent doen een beetje Nuna Solar Challenge-Delfts aan, maar detoneren niet. De ‘Berezina’ en de Stichting Energieschip, waarvoor het schip regelmatig bij projecten wordt ingezet, dragen met hun inspanningen bij aan een groter milieubewustzijn. En wie zou het daarmee niet eens zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten