vrijdag 2 september 2016

De vis wordt duur betaald!


Zaterdag 27 augustus zag Rotterdam een klein voorproefje van de Wereldhavendagen. Waar anders altijd de grote cruiseschepen afmeren en de binnenvaartschepen hun weg van of naar zee banen, waren de Nieuwe Maas en de Wilhelminakade nu het domein van de Nederlandse zeevisserij. Het nationale vissersprotest tegen de aanlandingsplicht speelde zich – met veel gevoel voor de pr-factor – af tegen de achtergrond van het Rotterdamse havenfront.
En fotogeniek was het zeker! Daar lagen ze: de GO-44 ‘Quo Vadis’ uit Goedereede, de OD-1 ‘Maarten Jacob’ uit Ouddorp, de Z-201 ‘Job Senior’ uit Zeebrugge, de UK-237 ‘Willempje Hoekstra’ uit Urk, de TX-1 ‘Klasina-J’ van Texel en de SCH-18 ‘Boeier’ uit Scheveningen van de actiegroep Eendracht maakt Kracht. Ver weg van hun respectievelijke thuishavens en de visgronden van de Noordzee, maar voor een – althans in vissersogen – rechtvaardige zaak. Een indrukwekkende vloot van vijftig kotters was die morgen bij Hoek van Holland stroomopwaarts de Nieuwe Waterweg opgevaren om even na twaalven vlak voor de Erasmusbrug rechtsomkeert te maken. Een waardig statement, dat nog eens werd onderstreept door de delegatie van schepen die nog tot halverwege de middag langs de Wilhelminakade bleven liggen om hun punt te maken – onder het genot van een maaltje vers gebakken vis, dat aan alle belangstellenden werd uitgedeeld.

De algemeen directeur van het Maritiem Museum Rotterdam kreeg uit handen van de leider van EMK een ingelijst portret van diens vader overhandigd, waarmee de collectie van het museum kon worden verrijkt. Helaas moesten de wethouder en een bekende Feijenoordvoetballer met Katwijkse roots verstek laten gaan wegens andere verplichtingen. Niettemin was het een geslaagde bijeenkomst – en de vis was erg lekker, ook al werd ze dan duur betaald…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten