woensdag 24 juni 2015

“Zeker naar het Maritiem Museum geweest…!”


In the future everybody will be famous for fifteen minutes – aldus de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol. Voor een aantal uitverkorenen, onder wie yours truly, komt dat ogenblik snel naderbij. Vanmorgen mochten wij met enkele collega’s optreden als figurant in de opnamen voor de nieuwe reclamespot die deze zomer in de STER-blokken op televisie te zien zal zijn. Spoiler alert: een echtpaar met kind en opa – de bekende Drie Generaties waar het Maritiem Museum in zijn publiekbereik op mikt – bezoekt het museum en wordt na afloop belegerd door een legertje persmensen die alles willen weten van het bezoek. Een passant komt langs, houdt even stil, draait zich om en zegt dan “Zo-o-o, zeker naar het Maritiem Museum geweest?”

Zo stonden we dan om half elf op Plein 1940, naast het beeld van Zadkine. Alle sterren uit de vorige commercial waren weer aanwezig: de dochter van een collega, , “moeder” Tessa, “vader” Joris en “opa” Niek, allen gekleed in een Jean Paul Gaultier-streepje of een andere maritieme outfit. En wij, de figuranten, moesten daarom heen zwermen met film- en fotocamera’s, microfoons en opschrijfboekjes in de aanslag, om de indrukken van de kersverse museumbezoekers vast te leggen.

Voor vijf seconden film ben je toch al gauw zo’n drie kwartier bezig. De opname moest een aantal keren worden overgedaan vanwege een wolk voor de zon, voortschrijdend inzicht bij het bepalen van het standpunt van de camera, of een figurant die nét iets te veel het zicht op de hoofdrolspelers belemmerde. Maar uiteindelijk was de regisseur tevreden, had collega Renz zijn vraag met diverse intonaties (Zo? ZO? Zo-o-o?, Zo-O-o-o? Zo-O-o-O?) herhaald en werden de figuranten voor bewezen diensten bedankt. Zij gingen weer aan het werk en de hoofdrolspelers en de filmploeg verdwenen in het museum voor de binnenopnamen.

Kijken dus, de komende maanden, zap nu eens niet door wanneer het STER-blok begint en concludeer mét ons dat de stralende hoofdrolspelers inderdaad naar het Maritiem Museum moeten zijn geweest.
En voor wie niet wachten kan: https://youtu.be/Mjx-RYE9Fuk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten