dinsdag 4 februari 2014

Picture yourself in a boat on a river…


Als oudere jongere word je niet altijd meer voor vol aangezien. Dat heeft het voordeel dat je je af en toe schaamteloos kunt wentelen in jeugdsentiment. Zo was ik een paar weken geleden met mijn oudste zoon, diens vriendin en mijn “collega-schoonvader” in het World Forum Den Haag voor een optreden van de Cavern Beatles, een echte Liverpoolse coverband van – u raadt het al.

Picture yourself in een theaterzaal afgeladen met eerzame huisvaders en -moeders in de leeftijdscategorie van pakweg eind veertig tot begin zeventig, met een enkele verdwaalde jongere jongere ertussen die door zijn ouders was meegesleept “om het nu allemaal eens een keer live te horen”, en u kunt zich voorstellen in wat voor ambiance wij terecht waren gekomen.

Nadat de zaal voor aanvang al in de juiste stemming was gebracht door ijzeren hits uit de vroege jaren zestig, kwamen de Fab Four – althans hun reïncarnaties – het podium op. The act you’ve known for all these years liet niets aan het toeval over: kleding, haardracht, instrumenten, zelfs de motoriek van de bandleden werd nauwgezet nagevolgd. Alleen de wat gezette Paul McCartney die zijn Höfner-vioolbas ditmaal rechtshandig bespeelde, deed je realiseren dat het niet de echte Beatles waren waar je naar keek. Het kritisch-welwillend publiek liet zich met enige moeite wakker schudden – ook in de zaal was merkbaar dat de jaren niet ongemerkt voorbij waren gegaan – maar na de pauze ging het dan toch echt helemaal los.
Uit volle borst werden de Lennon-McCartney hits meegezongen, in de gangpaden werd gedanst en bij sommige stellen kwam ook bij velen de jaren-zestig-jeugdromantiek weer naar boven. Zo ontwaarde ik bij Let it Be verdacht veel ineengestrengelde handen…
Uiteraard kwam ook de ultieme maritieme Beatles-song Yellow Submarine aan bod en na Hey Jude werd het optreden geheel in stijl afgesloten met Twist & Shout – net als bij de optredens van pakweg vijftig jaar geleden.

A splendid time was guaranteed for all. In april komt Abba! Hoewel ik niet denk dat ik dáár naartoe ga. Er zijn tenslotte grenzen, ook voor een oudere jongere…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten