maandag 7 januari 2013

"Wil het bezoek afscheid nemen...?"


Degenen die jongstleden zondag verwacht hadden dat de ‘Buffel’ tien minuten na sluitingstijd van wal zou steken en op eigen kracht de Leuvehaven uit zou varen, moeten enigszins teleurgesteld zijn geweest. Maar verder verlieten de bezoekers voldaan het schip. De laatste weken hadden veel belangstellenden de gelegenheid aangegrepen voor een afscheidsbezoekje. Aangelokt door de berichten in de media, of “gewoon” uit een eigen innerlijke behoefte om het voormalige ramtoren- en logementsschip ‘Buffel’ nog één keer van binnen te zien op de plaats waar het schip sinds 1979 afgemeerd ligt.
Ook yours truly heeft zijn afscheidsbezoekje gebracht. Het schip blijft weliswaar intact en voor de regio behouden, maar tóch…
Velen dachten er ook zo over en velen namen zich voor om tegen de zomer de ‘Buffel’ op zijn nieuwe ligplaats in Hellevoetsluis weer te gaan bezoeken, maar boven- en benedendeks hing toch wel een licht gevoel van weemoed.

Koos Matroos, die voor de laatste keer afmonsterde, de blik op het museumgebouw door de patrijspoorten, de klankbeelden bij de wasruimte, de longroom en de commandantshut, het gebulder van de kanonnen als je benedendeks gaat – het is alles zeer vertrouwd en een stukje van ons allemaal geworden.

En dan: om vijf uur strijkt gastheer Erik voor de laatste maal de vlag. Twee heren maken nog geen aanstalten om van boord te gaan. Meer dan tweeëndertig jaar geleden kwamen ze ook al op de ‘Buffel’ kijken en de eersten zijn nu dan ook écht de laatsten. Het alarmsysteem wordt ingeschakeld, de deur van de geschutskoepel gaat op slot, we lopen met z’n vijven de loopplank af en het hangslot gaat op het toegangshek.
Het is zondag 6 januari 2013, 17.10 uur: museumschip ‘Buffel’ is gesloten voor bezoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten