vrijdag 12 september 2014

De vlag in top!


Vrijdag 5 september, vijf voor half twaalf: Daar stonden we dan. De dag die we wisten dat zou komen was eindelijk hier. Medewerkers en vrijwilligers van het Havenmuseum en het Maritiem Museum staan – in de nieuwe bedrijfskleding – klaar op de steigers van de Leuvehaven om na het afgesproken signaal de nieuwe, oranje vlaggen te hijsen op de steigers en op de afgemeerde museumschepen. Voor de medewerkers van het Havenmuseum is dit toch wel een moment met dubbele gevoelens: niet alleen wordt met het hijsen van de nieuwe vlag voor iedereen onontkoombaar duidelijk dat de naam "Havenmuseum" uit het beeld van de Leuvehaven verdwijnt, maar ook vindt op hetzelfde moment de uitvaart plaats van een van de vrijwilligers. Hij is enkele dagen tevoren plotseling overleden.
Om half twaalf spreekt zakelijk directeur Marieke van Bommel met een megafoon een kort woordje tot de aanwezigen, de scheepstoeters loeien en op wel twintig plaatsen tegelijk gaan oranje dundoeken met het nieuwe logo en de nieuwe slagzinnen van het Maritiem Museum de lucht in. Het vernieuwde Maritiem Museum gaat van start!

Uiteraard is niets wat het lijkt: de foto die van de plechtigheid is gemaakt, is op verzoek van de fotograaf wel vijftien keer overgedaan. Eens kijken of het net zo’n iconisch beeld gaat worden als die andere, vergelijkbare afbeelding die zich bij het aanschouwen van dit tafereeltje aan yours truly opdrong.
En om terug te keren tot het Koningslied, waarmee we begonnen: “Door de regen en de wind / Zal ik naast je blijven staan.” Maar dan in het vervolg dan toch wél allebei in de nieuwe bedrijfskleding!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten