woensdag 5 december 2012

Ondertussen, in Maastricht..


…wordt er hard gewerkt aan de restauratie van de drie Burgerhoutschilderijen (zie mijn blog van 25 juni jongstleden). Het atelier van de Stichting Restauratie-atelier Limburg is een van de weinige ateliers waar dergelijke grote schilderijen kunnen worden behandeld. Die restauratie is trouwens een waar evenement. Bij het jaarlijkse museumcongres dat in augustus in Maastricht werd gehouden, was er voor de deelnemers gelegenheid om een kijkje te nemen. Ook de beneficianten die de restauratie financieel mogelijk hebben gemaakt zijn al langs geweest en zijn tijdens een speciale ontvangst door de restauratoren bijgepraat over de vorderingen.

De werken worden om beurten op een grote tafel gelegd en onder handen genomen. Daarbij worden ze van oppervlaktevuil ontdaan en worden de plaatselijke verstevigingen op de achterkant te verwijderd. Van die eerste behandeling knappen ze al enorm op.

Daarna worden ze opgehangen om verder te worden schoongemaakt en te worden geretoucheerd. Het is een hele gewaarwording om de schilderijen – die we tot nog toe alleen op de vloer hadden kunnen uitrollen – nu aan de wand te zien hangen. Dat ophangen was trouwens op zich al een hele klus. Met drie man moesten de tien meter lange doeken voorzichtig worden uitgerold, op z’n plaats worden gehouden en aan de bovenzijde tegen de wand worden bevestigd. Eén klein foutje aan het begin, en hij hangt helemaal scheef!

Hoe langer je naar de schilderijen kijkt, hoe meer waardering je krijgt voor het technisch kunnen van schilder Adolf Bock. In de collectie hebben we ook kleine aquarellen en olieverfschilderijen van zijn hand van schepen die op de werf van Piet Smit zijn gebouwd. Die laten meesterschap op de vierkante millimeter zien: trefzeker, en met veel gevoel voor detail weergegeven. De drie Burgerhoutschilderijen daarentegen zijn bedoeld om van grote afstand te bekijken. Te veel details zijn daar niet nodig; die werken alleen maar storend. Bock is er in geslaagd om – letterlijk – in grote lijnen de voorstellingen neer te zetten, zodat de schilderijen op een afstandje goed tot hun recht komen. De restauratie zal binnen enkele weken zijn afgerond. In de loop van het komend voorjaar zullen de schilderijen – voor het eerst sinds vele tientallen jaren – weer te zien zijn. Ze krijgen een ereplaats in de presentatie Maritiem Museum Backstage!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten