vrijdag 17 april 2015

All you can(‘t) eat


U kent ze vast wel, die restaurants waar je je onder het motto All you can eat te buiten kunt gaan aan spare ribs of sushi. De ogen zijn vaak groter dan de maag – je begint vol goede moed met het aankruisen van heerlijkheden op de menukaart, om er na enkele rondes achter te komen dat je écht niet meer kunt. En dan heb je nog een gang of drie te gaan...
Dat gevoel te bezwijken onder een culinaire overdaad hadden de medewerkers van het Maritiem Museum de laatste weken ook. Voorafgaand aan de inrichting van de tentoonstelling “De wereld op je bord” stond de kamer van de projectleiders vol met de heerlijkste etenswaren. Etagères met petitfourtjes, bonbons, fruit en vruchten hadden de plaats ingenomen van ordners en dossiers, geduldig wachtend totdat ze een plaats zouden krijgen in de tentoonstelling.
Voedsel is bederfelijk en het zou te ver gaan om elke week nieuwe delicatessen op de tentoonstelling neer te zetten. Daar moest dus iets anders op worden gevonden. Voor dit soort dingen heb je speciale winkels waar je nepartikelen kunt kopen. Waar het assortiment niet in voorzag – zoals trossen bananen van 5 centimeter lengte, voor het model van de bananentransporteur – werd door onze modelrestaurator met behulp van een 3D-printer levensechte modelletjes gemaakt.

Om te zorgen dat het namaakvoedsel gedurende de looptijd van de tentoonstelling intact zou blijven, moest het een speciale behandeling ondergaan. Door ze in te smeren met een mengsel van kunsthars en lijm, verkregen ze de juiste hardheid om de verkennende vingers van nieuwsgierige bezoekers te kunnen weerstaan. “Zou dat echt zijn?” – Nou… nee dus!

“De wereld op je bord” – een familietentoonstelling om van te watertanden – is in het Maritiem Museum te zien tot september 2016.


En toen yours truly vanmorgen door de tentoonstelling liep om de foto's voor dit verhaaltje te maken, bleek dat de etagère met gebakjes en cacaoproducten niet geheel gevuld was. Zou er dan tóch een bezoeker voor de verleiding zijn bezweken...?

donderdag 16 april 2015

Leuvehaven in beeld (22)


Donderdag 2 april 2015, 14.35 uur: Het stormachtige weer van de afgelopen dagen is weer voorbij. Aan de Leuvehaven gebeurt, zo op het oog, weinig. De dekschuit ligt weer afgemeerd op de plaats waar voorheen de ‘Buffel’ lag. Ons voormalige kroonjuweel heeft inmiddels in Hellevoetsluis zijn definitieve ligplaats gekregen aan de Koningskade, samen met het lichtschip ‘Noord-Hinder’ (het laatste lichtschip dat in Nederland is gebouwd) en de historische mijnenveger ‘Bernisse’. Vijf dagen geleden was de feestelijke opening.
Achter de schermen van het Maritiem wordt ondertussen hard gewerkt aan plannen voor het Leuvehavengebied. Die maken deel uit van een groter plan om de binnenstadshavens te ontwikkelen tot een levendige en aantrekkelijke locatie in de Rotterdamse binnenstad – “waar haven en stad elkaar ontmoeten”, zoals het in een voorbereidende studie wordt geformuleerd.
Dat gaat uiteraard niet van de ene dag op de andere. De introductie van de nieuwe huisstijl van het Maritiem Museum – zie de vrolijke oranje banieren met wervende teksten – was een eerste stap. Veel stappen zullen nog volgen!

Wie scherpe ogen heeft, herkent in de man rechts op de voorgrond de nieuwe zakelijk directeur van het museum, die zijn eerste weken in functie druk bezig is geweest met kennismaken mét en zich oriënteren óp de nieuwe organisatie. Er zijn saaiere momenten om aan een nieuwe baan te beginnen…