woensdag 25 maart 2015

De wereld op je bord en een Van Gogh aan de muur


Ik had nooit gedacht dat een schilderij van een maaltje aardappelen zoveel belangstelling zou trekken – en zeker niet in het Maritiem Museum. Vanmorgen hadden we een primeur: het eerste schilderij van Vincent van Gogh dat in het Maritiem werd opgehangen. Weliswaar niet uit eigen collectie, maar als tijdelijk bruikleen van Museum Boymans van Beuningen. En er staan niet eens bootjes op! Het enige mij bekende schilderij van Van Gogh met scheepjes er op hangt in het Van Goghmuseum, maar de voorkeur ging - zeer atypisch voor een maritiem museum - uit naar een schilderij van een schotel met aardappelen.
De tentoonstelling "De wereld op je bord" werpt zijn schaduw vooruit: eind volgende week kunnen bezoekers uitgebreid kennismaken met de relatie tussen scheepvaart en het dagelijks menu. En daar horen nu eenmaal ook aardappelen bij, door de Spanjaarden geïmporteerd uit Zuid-Amerika. En als je bedenkt welke Nederlandse schilder nu eenmaal het meest met dit typisch Hollandse volksvoedsel wordt geassocieerd, is de cirkel – en de aardappel – rond.

Het halve museum was uitgelopen om het uitpakken en ophangen van dit schilderij bij te wonen. “Onder grote publieke belangstelling” – zoals dat heet – werd het schilderij door medewerkers van het Maritiem uit de kist gehaald, op tafel gelegd, uitgepakt en door de koerier van Boymans minutieus geïnspecteerd. Nadat alles in orde was bevonden kon het schilderij aan de muur worden gehangen. En daar hangt het nu. En om het contrast nog eens extra te benadrukken, hangt het schilderij pal naast een reconstructiemodel van de ‘Santa Maria’, het karveel waarmee Columbus de oceaan overstak en Amerika ontdekte. Het model is slechts enkele tientallen jaren oud en de waarde ervan staat in geen enkele verhouding tot die van de Van Gogh: Les extrêmes se touchent!


En inderdaad: eigenlijk hadden Van Goghs ”De Aardappeleters” in deze tentoonstelling moeten hangen. Maar ja: díe worden nu eenmaal nooit uitgeleend…

"De wereld op je bord" is vanaf het Paasweekend voor publiek te bezichtigen.

vrijdag 6 maart 2015

Tingeling!


Heeft u hem al zien rijden? De rijdende reclamezuil van de RET komt op gezette tijden voorbij om de aandacht van alle Rotterdammers te vestigen op het Maritiem Museum. Museum Rotterdam heeft er ook zo eentje, maar dan in felgeel. De onze is uiteraard mooier. Het is alleen de vraag of de slogans “Welkom aan boord maat!” en het Reis je mee?” nu slaan op het meerijden met de tram de tram of het bezoeken van het museum. Dát hadden ze bij de afdeling Marketing & Communicatie waarschijnlijk niet voorzien…

Leuvehaven in beeld (21)


Donderdag 5 maart, 15.30 uur: Het voorjaar komt. Altijd weer een ongemakkelijke constatering als je zelf meer van de herfst houdt. Het is zowaar druk op de kade. Rechts op de achtergrond ligt de ‘Aïdamar’ van rederij Aïda Cruises, het eerste cruiseschip dat dit seizoen Rotterdam aandoet. Dit jaar zullen er weer veel cruiseschepen de stad bezoeken, waarvan de ‘Wind Surf’ van rederij Windstar Cruises op vrijdag 21 augustus wel de meest uitzonderlijke zal zijn.
Overmorgen wordt weer de jaarlijkse Museumnacht gehouden en de Graanelevator ligt alvast weer afgemeerd naast het hoofdgebouw, klaar om tijdens een nachtelijke opening bij donker te worden bezichtigd. Komend weekend is ook de laatste kans om de tentoonstelling Sex and the Sea te bekijken. De expositie gaat daarna door naar Stockholm. Eens kijken wat ze daar van de seksuele mores van de Nederlandse zeeman zullen vinden!