vrijdag 21 november 2014

Hoog bezoek in de Leuvehaven


Tussen alle buitenlandse schepen die Rotterdam aandoen valt ze bijna niet op, maar deze week ligt toch wel een uitzonderlijk schip afgemeerd in de Leuvehaven: de enige echte ‘Pakjesboot 12’ van Sinterklaas. Kwade tongen beweren dat het schip als twee druppels water lijkt op de ‘Hydrograaf’, het meer dan honderd jaar oude opmetingsvaartuig van de Marine, maar de echte gelovigen weten wel beter. Net zoals er maar één echte Sinterklaas is, is er ook maar één echte boot van Sinterklaas. En die ligt nu op een steenworp afstand.

Sint heeft de afgelopen dagen open huis gehouden, zodat belangstellenden een kijkje aan boord konden nemen. Een unieke kans voor de kleine fans: zelf kijken waar de Sint verblijft tijdens de overtocht van het verre Spanje naar Nederland, waar de Pieten slapen en waar de pakjes worden opgeslagen. En de ouders maar uitleggen hoe het komt dat er zó veel pakjes op zo’n relatief klein schip passen…

maandag 17 november 2014

Leuvehaven in beeld (17)

Donderdag 13 november, 15.02 uur: de maandelijkse foto moest een week wachten, in verband met een studiedag en een verplaatste vergadering.
Tot grote vreugde van de medewerkers van wat in het spraakgebruik “het hoofdgebouw” moet gaan heten, is de lege plaats van de ‘Buffel weer opgevuld – al is het waarschijnlijk dan maar tijdelijk. In verband met de baggerwerkzaamheden in de Leuvehaven zijn de graanelevator en de kustvaarder ‘Zeemeeuw’ verhaald naar de plek naast het museumgebouw. Een hele vooruitgang, want zo’n lege plek langs de kade biedt toch maar een treurige aanblik. We weten allemaal wel dat de elevator hoog boven alle andere schepen uittorent, maar nu hij naast het museum ligt, zie je pas echt hoe hoog hij is. De komende weken zullen er nog wel meer schepen uit de collectie varend erfgoed van plaats wisselen voor het baggerwerk. De dynamiek van de Rotterdamse haven op microformaat!