donderdag 2 oktober 2014

Leuvehaven in beeld (16)


Donderdag 2 oktober, 14.33 uur: “’t Is warm voor de tijd van het jaar”, zoals medepassagiers in de metro (zeker als ze een zekere leeftijd zijn gepasseerd) je ongevraagd en onaangekondigd mededelen. Voor het eerst sinds lange tijd een wisseling van bezetting in de haven: de graanelevator is op reis naar de Furieade in Maassluis – uiteraard gesleept door de “eigen” sleepboten ‘Eerland 28’ en ‘Havendienst 20’.
Het viel afgelopen maand in de drukte van de Havendagen misschien niet zo op, maar inmiddels is één van de twee ‘Dockyard’-sleepboten uit de Leuvehaven verdwenen. Eind augustus is de ‘Dockyard IX’ teruggegaan naar haar oude ligplaats, de Dokhaven op het RDM-terrein aan de Heijplaat. Ook daar is het schip nog steeds voor bezichtiging toegankelijk.
Er wordt gebaggerd: de periodieke onderhoudsbeurt van een haven, waarbij het aangeslibde zand wordt weggehaald om de haven op voldoende diepte te houden. De Oude Haven en het Haringviet zijn al uitgediept en nu zijn de Leuvehaven en de aangrenzende havens aan de beurt. De vaste woonschepen aan de overkant hebben hun vaste ligplaatsen langs de Wijnkade tijdelijk moeten verlaten om de baggeraars hun werk te laten doen. Links op de voorgrond ligt de kotter ‘RO 27’, een logee uit het Haringvliet die tijdelijk de ‘voormalige ligplaats van de ‘Buffel’ heeft ingenomen. Overal langs de kade, op de pontons en aan de kranen wapperen inmiddels vrolijk de oranje banieren van het “nieuwe” Maritiem Museum. “We zijn op dreef” staat op de voorste banier te lezen.
En zo is het maar net!